img cover

Tropikariet i Helsingborg

Anläggningen öppnade 1994 och finns i Helsingborg.

orange Icon Medlemskap

Tropikariet i Helsingborg är endast medlem i Svenska Djurparksföreningen.

Tips!
Välj en djurpark som är medlem i minst en djurparksförening, som till exempel EAZA. Det är genom exempelvis EAZA som bevarandeprojekt bedrivs mellan Europas medlemsparker (så kallade EEP-projekt eller ex situ-projekt). Det innebär att djurparkspopulationen koordineras och hanteras med mål att avla så friska och välmående djur som möjligt, samtidigt som deltagande djurparker förväntas bedriva ett bra arbete ur bevarande- och djurvälfärdsperspektiv.

red Icon Hotade arter

En del arter på Tropikariet i Helsingborg är inte bedömda i IUCN Redlist vilket innebär att deras hotstatus är okänd. Men knappt 30% av arterna är hotade. Djurparker ska i första hand fokusera sin verksamhet på hotade djurarter. Vilda djur får inte hållas i djurparker enbart för kommersiella syften.

Tips!
En djurpark med djurvett och etikett fokuserar på utrotningshotade vilda djur och svenska lantraser. Arter som dessutom ingår i välskötta bevarandeprojekt med mål om att släppas tillbaka i det vilda är särskilt viktigt, förutsatt att alla djurindivider får leva goda liv.

När du kliver in i en djurpark, visa respekt. Tänk på djuren som är där som kanske har en helt annan dygnsrytm än du har eller helt enkelt bara vill ha lugn och ro. Om du som besökare inte alltid kan se alla djur, är det ett gott tecken. Det kan innebära att djuren kan få gå undan eller vara ifred om dom vill.

orange Icon Bevarandeprojekt

Djurparken arbetar till viss del med ex situ-bevarande, vilket innebär att djurparken bidrar till koordinerade bevarandeprojekt med samarbetande djurparker. Samtidigt är inte djurparken fullvärdig EAZA-medlem.

Tips!
En djurpark med djurvett och etikett arbetar både med ex situ och in situ-bevarande, vilket innebär att djurparken både bidrar till koordinerade bevarandeprojekt för utrotningshotade arter, tillsammans med andra djurparker och samtidigt stödjer vilda djur i det vilda. Bevarandeprojekt och bevarandearbete är viktigt, särskilt det arbete som görs i det vilda – i djurens naturliga hem.

red Icon Närkontakt

Enligt Tropikariet i Helsingborg får besökarna komma i kontakt med doktorsfiskar och putsarräkor. Ibland anordnas aktiviteter där besökarna får träffa djurvårdare som berättar om exempelvis ormar eller krokodiler och i samband med visningen erbjuds besökarna att klappa djuren. Besökare kan även boka privata djurmöten där det går att mata surikater och ringsvanslemurer. Vid mötet med lemurerna får besökarna möjlighet att ha en lemur på sin axel.

Tips!
En djurpark med djurvett och etikett sätter djurens välfärd först. Det kan vara stressande för vilda djur att vara i närkontakt med främmande människor, eftersom djuren många gånger inte har någonstans att fly undan till. Närkontakt med vilda djur är inte heller helt riskfritt varken för djuret eller gästen, när det gäller skador och sjukdomar. Det är viktigt att djur i så stor utsträcknings som möjligt själva kan välja hur deras dagar ska se ut.

green Icon Nöjesfält/konserter

Tropikariet i Helsingborg har varken nöjesfält, shower med vilda djur eller konserter.

Tips!
En djurpark med djurvett och etikett sätter djurens välfärd först. Djur är inte underhållning och att använda vilda djur i föreställningar är inte förenligt med moderna djurparkers uppdrag. Höga ljud från tivoli eller konserter kan dessutom vara både störande och stressande för vilda djur.


Tropikariet i Helsingborg

Gör din åsikt hörd! Vill du ge feedback eller förslag på hur djurparker kan förbättra sitt arbete? Tryck på knappen nedan för att lämna ett omdöme.

Lämna omdöme

Tropikariet i Helsingborg

Gör din åsikt hörd! Vill du ge feedback eller förslag på hur djurparker kan förbättra sitt arbete? Tryck på knappen nedan för att lämna ett omdöme.

Lämna omdöme

Andra djurparker

Se alla djurparker >